Pozor na nekvalifikované poradce, stížnosti nespokojených klientů dokládají jejich nízkou kvalitu a obtížné řešení problémů

z informaci KDP; Brno, 4. srpna 2020 – Na Komoru daňových poradců ČR se obrací veřejnost, která není spokojena s úrovní poskytovaných daňových služeb. Komora proto musí upozornit, že daňové poradenství je regulovaná profese, vyhrazená pouze daňovým poradcům a advokátům. Pokud se kdokoli jiný pustí do poradenství v oblasti daní, riskuje trest vyplývající z neoprávněného podnikání. Navíc nemůže poskytnout klientovi výhody, které u daňových poradců garantuje zákon.

V případě, že si klient nechá poradit od osoby, která není daňovým poradcem, nemůže Komora s případnou stížností na poskytované služby bohužel nic dělat,“ říká tajemník KDP ČR, Radek Neužil.  U daňových poradců Komora garantuje kvalitu zejména prostřednictvím náročné profesní zkoušky.

Profesionální daňový poradce se pozná tak, že je uveden v seznamu Komory na webových stránkách www.kdpcr.cz a  každý si jej zde může najít nebo si jeho oprávnění ověřit. Mezi další výhody evidovaných daňových poradců patří povinné pojištění daňových poradců na škody způsobené klientovi v souvislosti s daňovým poradenstvím a kárná odpovědnost za porušení profesních povinností, včetně možnosti vyloučení z Komory.

Pokud si nechá klient poradit nebo se zastoupit před finančním úřadem někým jiným, přijímá na sebe riziko, že ponese veškeré následky vyplývající z rady nekvalifikovaného poradce. Následkem může být jak daňový doměrek, tak i související pokuta a penále.Pojištění na daňové škody vyžaduje zákon. Jiné osoby podle informací od pojišťoven zpravidla takové pojištění ani nemohou získat, protože, i pojišťovny uznávají odbornost a kvalifikaci pro oblast daní jen u daňových poradců a advokátů,“ doplňuje Neužil.

Komora zaznamenala v poslední době nárůst nabídky služeb daňového poradenství od osob, které k tomu nejsou oprávněny. I když možnosti Komory v zamezení takové činnosti nedovoleného podnikání jsou omezené, je snahou Komory především ochránit klienty od budoucích problémů, do kterých je nekvalifikovaný poradce může dostat. „Cenová výhoda, kterou obvykle tento neoprávněný poradce nabízí, se může nakonec ukázat jako zanedbatelná ve srovnání s tím, když takový poradce není rovnocenným partnerem při jednání se správcem daně,“ konstatuje člen Prezidia KDP ČR, Martin Kopecký.

Chceme takto informovat veřejnost o důležitosti a významu pravidel a záruk při poskytování daňového poradenství a upozornit všechny současné i budoucí klienty, aby si ověřili, zda poskytovatel takové služby je zapsán v seznamu daňových poradců a je tak schopen garantovat kvalitu a poskytnout záruky odbornosti i toho, že v případě problému bude věc Komorou adekvátně řešena,“ uzavírá Neužil.