Už příští rok budou moci zaměstnanci místo stravenek dostávat peníze.

Stravenkový paušál zaměstnavatelům umožní vedle závodního stravování a stravenek poskytovat daňové zvýhodnění stravování také přímo ve formě peněžních prostředků. Příspěvek na stravování osvobozený od daní a pojistných tak budou moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes nedosáhnou. Zaměstnavatelům i podnikatelům přijímajícím stravenky výrazně poklesne administrativa a odpadnou náklady na poplatky a provize, které jsou se stravenkami spojené.

Původním smyslem vzniku tohoto daňového zvýhodnění byla podpora závodního stravování. Tuto možnost má však dnes jen necelá polovina zaměstnanců, přibližně 1,8 ze 4,3 milionu. Dalších cca 1,5 milionu zaměstnanců od svých zaměstnavatelů dostává stravenky. Zbývající 1 milion zaměstnanců tento benefit dnes nevyužívá.

Návrh na změnu současného systému podporují i významné oborové organizace, které zastupují nejen příjemce stravenek, ale i zaměstnavatele. Vedle Asociace hotelů a restaurací a Asociace českého tradičního obchodu se k nim zařadila i velká většina členů Hospodářské komory. Podle jejího šetření jsou téměř 3/4 firem pro zavedení stravenkového paušálu. Současný systém přitom označilo za vyhovující jen 7 % respondentů, a to bez ohledu na velikost firmy. Podobný pohled mají na stravenkový systém také tuzemské restaurace.

Účinnost zákona je navržena od 1. ledna 2021.